header

در چرخه فرآیند محور یاوران هنری انقلاب اسلامی «چفیه» تلاش می کنیم دنیا را به جای بهتری برای زندگی تبدیل کنیم.

امروز: ۲۶-۰۶-۱۴۰۳

425

استاد اسماعیل شیران، احیاگر سفال زرین‌فام درگذشت.

استاد اسماعیل شیران، که سال‌ها به‌عنوان یگانه هنرمند احیاگر سفال زرین‌فام در اصفهان شهره بود، دنیای فانی را وداع گفت

مراسم تشییع استاد اسماعیل شیران، هنرمند سفال زرین‌فام، یک‌شنبه ۲۶ شهریورماه، ساعت ۹ صبح از مقابل موزه‌حمام علیقلی آغا به طرف خانه هنرمندان برگزار شد و سپس پیکر این مرحوم در قطعه هنرمندان باغ رضوان اصفهان آرام گرفت.

شادروان استاد اسماعیل شیران که از اساتید پیشکسوت هنر سفالگری و به‌عنوان احیاگر سفال زرین‌فام شناخته می‌شد سال۱۳۱۶ در محله بیدآباد اصفهان متولد شد و از ۷ سالگی نزد استادانی مانند «حاج غلامحسین قمی»، «حاج سیدحسن موسوی‌زاده»، «حاج میرزا عباس ایلیاکاشی« و «حاج میرزا عباس ایلیاکاشی« با هنر سفالگری و کاشی‌کاری آشنا شد.

او درباره ایده احیای سفال زرین فام چنین گفته بود:

«این کار، عشقی است که در جوانی وجود داشت. من وسایل آزمایشگاهی نداشتم و اصلاً نمی‌دانستم آزمایشگاه یعنی چه. مدت‌ها آزمون و خطا کردم و سبک‌های مختلفی را زیر و رو کردم تا درباره چگونگی ساختن لعاب زرین‌فام به نتیجه رسیدم. شنیده بودم که یک رنگی هست به نام قازمغازی، چون به آن زرین‌فام نمی‌گفتند بلکه به آن رنگ “قازمغازی” می‌گفتند و بعدها دانشگاهی‌ها نام آن را عوض کردند و به آن زرین‌فام گفتند. در هارون ولایت امامزاده‌ای بود و من در جرزهایش رنگی شبیه همین زرین‌فام را دیدم که با گِل‌سنگ درست شده بود و در کاشی‌هایش وجود داشت و می‌توانم بگویم میلیادرها تومان می‌ارزد. من عکسی از آن گرفتم و آن را دنبال کردم تا مثلش را بسازم و در نهایت به اینجا رسید. فکر می‌کنم ۴۰ سال داشتم و تازه ازدواج کرده بودم اما نمی‌دانستم با دست خالی خیلی سخت امکان‌پذیر است، در واقع جوانی بود و عاشقی اما نمی‌دانستم عاشقی که برای ما نان نمی‌شود… به این ترتیب شد که من احیاگر سفال زرین‌فام شدم.»

سازمان بسیج هنرمندان استان اصفهان، درگذشت شادروان «استاد اسماعیل شیران» را به خانواده این مرحوم و هنرمندان و علاقه‌مندان صنایع‌دستی استان اصفهان تسلیت می‌گوید.